Termálvízben feltöltődni jó dolog. A magyarok többsége legalábbis így vélekedik. A lakosság harmada ugyanis évente legalább egyszer elmegy egy kis wellness kikapcsolódásra. És nem csak az idősebb korosztály tagjai tesznek így. A fiatalok is szívesen lazítanak termálvízben. Ők úgy gondolják: a gyógyító hatású víz megoldást jelent a mindennapi stresszel kapcsolatos problémákra is – derült ki mindez az egyik hazai szálloda megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

Csupán a megkérdezettek 27 százaléka jelezte, hogy soha nem járt még gyógyfürdőben. Szóval több mint 70 százalék azoknak az aránya, akik 1-3 évente legalább egyszer termálvízben lazítanak.

Sokan közülük Vas megyébe érkeznek – ezt már mi tesszük hozzá -, hiszen Vas megye az átlagnál is több gyógyfürdővel rendelkezik. Itt van Bükfürdő, Sárvár, csak hogy a két, országosan is nagyon népszerű fürdőt említsünk. De található fürdő a Ság-hegy lábánál Celldömölkön, Mesteriben, továbbá az Őrség kapujában, Szentgotthárdon is. A felmérés szerint a fürdőzők által leglátogatottabb térségek: Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Komárom-Esztergom megye.

De visszatérve a felmérés eredményeire: megtudtuk, hogy évről évre egyre több fiatal termálfürdőzik Magyarországon.

A kutatás igazolja, hogy a 18-24 éveseknek és a 35-44 éveseknek is több, mint a harmada jár legalább évente termálfürdőbe (37 százalék és 36 százalék). Mellettük két korcsoport emelkedik még ki: a 45-54 évesek 37 százaléka, az 55-64 éveseknek pedig a 39 százaléka jár fürdőzni legalább évente.

A fiatalok szerint a mindennapi stresszre is megoldás a termálfürdőzés. A válaszadók összességét nézve viszont az derült ki, hogy 40 százalék szerint a gyógyvíz leginkább a reuma gyógyításában segít. Ezt követik 28 százalékkal a gyulladásos ízületi és a gerincbetegségeket. A harmadik helyen az ízületi műtétek utókezelése, valamint a törések, a baleseti sérülések és a mozgásszervi műtétek utáni rehabilitáció végzett szinte fej-fej mellett (20 és 18 százalékkal).

A felmérés kitért az anyagi helyzet és a fürdőzés kapcsolatának kérdésére is.

Kiderült: minél magasabb jövedelemmel rendelkezik valaki, annál gyakrabban engedheti meg magának a termálfürdőzést. Az eredmények alapján ugyanakkor sokan vannak, akik bár anyagilag megtehetnék, mégsem választották még soha a kikapcsolódásnak ezt a módját.

 

Fotó: Bukfurdo.hu